Lesjak Turizem
EN / DE

Zgodba

Rodbina Lesjak je ena najstarejših v Šmihelu. Ni znano, kako daleč nazaj seže domače ime Lesjak, imamo pa izdelano družinsko deblo, kjer je navedenih dvanajstih generacij Lesjakovih gospodarjev. Vsi so bili Lesjaki in vsi so se ukvarjali s kmetijstvom. Ata Ivan in mama Marija sta se odločila, da je čas za spremembe in sta se začela ukvarjati še s turistično dejavnostjo. Ko sva po poroki z možem Nikolajem prevzela kmetijo, smo vsi skupaj sklenini, da bomo s turizem na kmetiji nadaljevali, hkrati pa temu prilagodili še kmetijsko dejavnost.

Tako danes živimo na kmetiji tri generacije in se še vedno poleg turizma aktivno ukvarjamo tudi s kmetijstvom, saj lahko le tako našim gostom nudimo kar največ doma pridelane hrane ter seveda samo doživetje kmetije.

Imamo 12 krav molznic, vedno kakšnega prašiča in kokoši za sveža jajca. Na vrtu in njivi pridelujemo zelenjavo in domače začimbe, v sadovnjaku pa vsako leto oberemo veliko jabolk, hrušk in sliv; vse stare slovenske sorte.

Tudi pri delu z gosti sodeluje vsa družina. V kuhinji ima glavno besedo mama Marija, ki je po svoji izvrstni kuhi poznana že daleč naokoli. Kmalu bomo imeli še več pomoči, saj otroci Karlina, Ožbej, Matevž in Mohor radi sodelujejo in pomagajo pri vseh opravilih.